close
Menu

Hvorfor bruge vertikalskærere?

Den enkle måde at opgradere din græsplæne på
Efter vertikalskæringen bør plænen have fred nogle dage. Derved får plænen optimale forhold til at gendanne sig efter belastningen fra vertikalskæringen.

Den enkle måde at opgradere din græsplæne på

Se din have gro: Uanset om du har en lille eller en stor have, vil vores elektriske og benzindrevne vertikalskærere give din plæne nyt liv. Græsplænen skal være mindst tre år gammel, før den vertikalskæres første gang. Før du begynder, skal du klippe græsset så kort som muligt. En gennemsnitshøjde på 4 cm er ideel. Hvis det er muligt, skal vertikalskæringen ske, når jorden er gennemtør. Det vil forhindre skader på maskinen og holde rillerne i plænen åbne.

HVAD ER VERTIKALSKÆRING?

Ved vertikalskæring snittes let i plænen, så gammelt afklippet græs og mos fjernes. Jorden kan derefter optage mere ilt, og plænen vokser hurtigere. Det oprindelige Engelske ord ‘verticutting’ er en kombination af ‘vertikal’ og ‘to cut (at skære)’. Det bedste tidspunkt at vertikalskære på er i foråret fra midten af april til begyndelsen af maj. I den periode kan plænen bedst gendanne sig. Den skarpe og spiralmonterede skærekniv på John Deere's vertikalskærer skærer millimeterdybt ned i græslaget. Jordoverfladen er så fri ad dødt græs og uønsket strå.

En vertikalskærer med en opsamlingspose samler det meste materiale mens der vertikalskæres.

Under vertikalskæringen vil græs med utilstrækkeligt rodnet bliver trukket op. Nyanlagte græsplæner er derfor ikke egnet til vertikalskæring, men efter et par måneder vil rodnettet være etableret. Som tommelfingerregel bør en græsplæne mindst være tre år gammel, før den vertikalskæres første gang.

Efter vertikalskæring af græsplænen, bør den gødes. Afhængig af jordbunden kan overfladen evt. få et lag sand. Hvis der er for lidt græs tilbage, kan det anbefales at så nyt græs.

Strå – hvad er det og hvordan opstår det?

I løbet af året samler der sig vissent græs og afklippet græs. Det gør, at jordoverfladen bliver kompakt og lukker til. Regnvand, luft og næringsstoffer kan ikke længere trænge igennem til græsrødderne. Plænen kommer til at se usund og ujævn ud, fordi planterne ikke længere kan dække hele overfladen.

Sig farvel til mos: Det kræver omhu at skabe og vedligeholde en sund græsplæne. Det omfatter regelmæssig vertikalskæring en proces, hvor vissent græs og mos fjernes fysisk, så næringsstofferne kan komme ned

KORREKT VERTIKALSKÆRING

Regelmæssig plænerensning, klipning og gødning vil holde din plæne sund og smuk. Græsset begynder at gro, når jordtemperaturen når 8°C. Det giver de bedste forhold til den første behandling med vertikalskæreren. Afhængig af vejrforholdene kan vertikalskæreren anvendes fra april til september. Efteråret er også et velegnet tidspunkt at vertikalskære, da din græsplæne igen får en værdifuld pleje, og alt mos, der er kommet i løbet af sommeren, bliver fjernet.

Følgende retningslinjer bør observeres:

  • I foråret skal plænen allerede være blevet klippet et par gange.
  • Klip plænen en gang så tæt som muligt - – fire cm klippehøjde vil være ideel - forud for vertikalskæringen.
  • Jorden skal være godt tør. Det vil gøre det lettere og maskinen belastes mindre.
De bedste tidspunkter at fjerne vissent græs og mos er sent i foråret og i efteråret. Vores vertikalskærere er en nem måde at puste nyt liv i din græsplæne på, så den bliver kraftigere og sundere.

VALG AF KORREKT ARBEJDSDYBDE:

Sørg for at vælge den korrekte arbejdsdybde. Det afhænger af, hvor meget vissent græs der er, og hvor hårdt jorden er pakket. Plænens alder er afgørende. Når du stiller vertikalskæreren på plænen – skal kniven lige røre ved jorden. Start motoren og bevæg vertikalskæreren et kort stykke frem og tilbage.

Juster arbejdsdybden, så kniven blot skærer i overfladen.

Sæt kniven i startpositionen, så arbejdsdybden er indstillet. I denne startposition kan skæredybden indstilles og justeres efter forholdene.

På en velholdt plæne bør skæredybden være ca. 3 mm, og på en mindre velholdt plæne bør den være ca. 5 mm.

Det optimale vil være at vertikalskære hver tredje uge med en skæredybde på ca. 3 mm.

Nu kan du gå i gang. På velholdte græsplæner skal vertikalskæreren kun køre i én retning. Men med flere områder med usundt græs skal du først køre i den ene retning´og derefter køre på tværs. Når du skifter retning, skal du sørge for, at kniven ikke er nede i jorden (håndtaget skal være nede). Arbejd hurtigt. Når som helst du stopper, skal du slukke for maskinen.

Fjern omhyggeligt det visne græs med en rive. Plænen kan nu gødes eller tilføres sand. Hvis den er tør, må du ikke glemme at vande den grundigt.

Efter vertikalskæringen bør plænen have fred nogle dage. Derved får plænen optimale forhold til at gendanne sig efter belastningen fra vertikalskæringen.

Vigtigt:
Hvis det er meget tørt, skal plænen vandes efter vertikalskæringen.

Bemærk venligst om efteråret:I tørt vejr skal visne blade rives sammen først. De giver værdifuld muldjord, der er ideel til jordforbedring og gødning.

FORSKELLEN: VERTIKALSKÆRING OG LUFTNING

Med ‘luftning’ menes luftning af græsplænen. Hertil kræves en maskine, der laver 5-9 cm dybe huller i fingerstørrelse, som efterfølgende fyldes med sand. Spydet til at lave hullerne med kan enten være hult eller massivt.

Ved denne proces opbrydes jordpakningen og luftarter bytter plads, så iltkrævende bakterier i jorden og græsset får optimale forhold. Efter luftning og såning skal græsplænen gødes. På golfgreens tilføres sand efter luftningen, hvorefter plænen rulles.

Luftning finder typisk sted forud for plænens hovedsæson, der går fra begyndelsen af maj til midten af august. Det afhænger af jordbunden og klimaforholdene, men plænen skal ofte luftes. Ved brug af små spyd er det ikke nødvendigt at tilføre sand bagefter (f.eks. ved luftning af et fugtigt sted).

Hvad er græstække? Om sommeren samler vissent græs og plantedele sig ofte mellem de enkelte græsstrå. Efter et stykke tid bliver plænens overflade mat, og fri adgang til jorden blokeres.
Hvorfor bruge vertikalskærere? undefined Videbæk, Give, Struer undefined Herborg